Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een huis wil kopen

Houd rekening met deze kosten wanneer je een huis wilt kopen

Office Management
Gepubliceerd op: 7 sep 2017

Vaak sta je er niet bij stil hoeveel extra kosten er komen kijken bij het kopen van een huis. Van ’t Hof Makelaardij en van ’t Hof Hypotheken hebben voor jou een lijst van veelvoorkomende uitgaven samengesteld, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Overdrachtsbelasting

Op dit moment is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom van de bestaande woning. 1% hiervan kun je nu nog meefinancieren met de hypotheek. Vanaf 2018 kan je maximaal 100% van de koopsom lenen, dit houdt in dat je nog meer eigen vermogen nodig hebt om een woning te kopen.

Notariskosten

De notaris berekent kosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Wanneer je gaat samenwonen maar nog niet getrouwd bent dan komen hier ook kosten bij voor een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en/of het opmaken van een testament. Houd rekening met minimaal 1000 euro.

Taxatierapport

De hypotheekverstrekker wil zeker weten dat de woning die jij wilt kopen de koopsom waard is. Vandaar dat je een NWWI taxatierapport moet laten opstellen door een onafhankelijk taxateur. Is de koopsom hoger dan de taxatiewaarde? Dan moet je als koper het verschil aanvullen met eigen financiële middelen. De kosten voor een taxatierapport variëren tussen de 350 en 450 euro.

Bouwkundige keuring

Koop jij een bestaande woning dan is het aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te voeren. Dit is niet verplicht maar biedt wel meer zekerheid. Tijdens de keuring wordt er gezocht naar verborgen gebreken en je krijgt een indicatie van grote onderhoudsprojecten die eraan zitten te komen. Een bouwkundige keuring inclusief rapport kost tussen de 225 en 350 euro.

Hypotheekadvies en bemiddelingskosten

Een adviseur die samen kijkt naar de hypotheekmogelijkheden en de bemiddeling verzorgt kost tussen de 2000 en 3000 euro. Goed om te weten: Hypotheekadvies is vaak fiscaal aftrekbaar!

Bereidstellingsprovisie

Heb jij uitstel nodig voor het rond krijgen van de hypotheek dan vraagt de hypotheekverstrekker vaak een bereidstellingsprovisie, ook wel verlengingsprovisie genoemd. De hoogte van de provisie varieert door de hoogte van het hypotheekbedrag. Vaak is het een vast percentage van het hypotheekbedrag die je dient te betalen per maand dat je om uitstel vraagt. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die niets rekenen en waarbij het hypotheekvoorstel standaard langer geldig is dan gebruikelijk.

Bankgarantie

Na het ondertekenen van het koopcontract dien je een waarborgsom van 10% van de overeengekomen koopprijs over te maken aan de notaris. Heb je niet genoeg eigen vermogen dan kan een bankgarantie een uitkomst zijn. De bank rekent meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Eenmalige kosten voor het verstrekken van de NHG

Kom jij in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je een eenmalig bedrag van 1% van de totale hypotheeksom. Geldverstrekkers lopen minder risico dankzij een NHG en in ruil daarvoor geven zij vaak een rentekorting, deze kan oplopen tot 0.9% korting per jaar.

Makelaarskosten

Een aankoopmakelaar is niet verplicht maar kan jou als woningkoper behoeden voor een miskoop of voor het betalen van een te hoge koopsom. Hierdoor levert een goede aankoopmakelaar jou onder aan de streep eigenlijk meer op. Traditioneel gezien variëren de kosten tussen de 0,5 en 2% van de koopsom van een woning. Benieuwd naar de kosten van een NVM aankoopmakelaar via Van ’t Hof? Bekijk ze hier.

Verzekeringen

De hypotheekverstrekker verplicht jou vaak om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit biedt hen extra zekerheid. Naast de overlijdensrisicoverzekering vragen bepaalde banken ook om een opstalverzekering. Houdt rekening met extra maandelijkse kosten. Variërend tussen de 20 en 30 euro per maand (voor beide verzekeringen).

Verbouwing of klussen?

Dient er veel geklust te worden in jouw nieuwe huis dan komen hier veel extra kosten bij kijken. Zelfs als een huis helemaal instapklaar is, verf je toch vaak de muren om het geheel naar wens te maken. Ook nieuwe meubels, het wegwerken van achterstallig onderhoud en het bijwerken van de tuin kost allemaal veel geld.

 

Benieuwd of jouw droomhuis in de regio Gouda, Waddinxveen, Zoetermeer of Alphen aan den Rijn te koop staat? Bekijk dan ons actuele woningaanbod.

Van 't Hof Makelaardij